Har du sett de klassiska tv-bilderna från fotbolls-VM i Stockholm 1958, när Kurre Hamrin gör sitt legendariska mål mot Västtyskland i semifinalen? (Om inte kan du kika här: https://www.youtube.com/watch?v=cao207HCEvw) Om man jämför dessa bilder med dem vi fick se under VM 2014 och EM 2016, så är det som natt och dag. Spelet är snabbare och hårdare, armbågarna vassare och moralen på planen är något mer tveksam i dag.
Kanske är den här jämförelsen en spegel av utvecklingen i samhället i stort. Allt går så ohyggligt mycket fortare nuförtiden, utvecklingen förändrar hela tiden villkoren.
Som ett litet exempel på vår jakt på tid investerade man 2010 i att lägga ut över 100 mil fiberkabel mellan Chicago och New York för att spara tre millisekunder (!) i börshandeln. Men även om den tekniska utvecklingen går ruggigt snabbt, är det fortfarande så att kontinuitet är en förutsättning för att medarbetarna ska känna engagemang och aktivt delta i företagets utveckling.
Om du vill ha ett starkt engagemang, med snabbfotade, förändrings- och utvecklingsbenägna medarbetare ska du för allt i världen inte hålla på och byta ut chefer, omorganisera och ändra arbetsprocesser och styrsystem i tid och otid. Den typen av förändringar får nämligen oftast motsatt effekt. Människor blir otrygga i nya roller och nya arbetssätt och blir därför mer stereotypa i sitt tänkande och görande. De håller igen, ligger lågt och visar inte sitt rätta jag för den nye chefen eller de nya kollegorna. Och den nya chefen och kollegorna gör likadant – här gäller det att känna in gruppen och vilka normer som gäller innan man börjar ta för stor plats. Om du vill ha ett förändrings- och utvecklingsbenäget team av medarbetare ska du inte vara för förändringsbenägen.
I Jim Collins världskända bok ”Good to great” studerar han långsiktigt framgångsrika företag och vad som gjort dem så framgångsrika. Även där belyses vikten av kontinuitet. De företag som Collins beskriver som ”great” har det gemensamt att de hängivet och disciplinerat strävar efter att nå högt uppsatta mål. Dessa framgångar jämförs sedan med företag som hamnat i utförsbacke, vilkas kännetecken är just bristen på kontinuitet. I jakten på att vända utvecklingen har de gjort omstruktureringar, omorganisationer, nysatsningar och företagsförvärv som kanske inte alltid varit helt genomtänkta. Nya chefer har kommit in och gjort nya misslyckade satsningar (för deras uppgift har ju varit att skapa snabba vinster, inte att bygga långsiktig framgång) och de har aldrig fått med sig resten av organisationen. Kanske just därför att det bara handlat om kortsiktiga ekonomiska framgångar som inte känns som någon framgång för någon annan än chefen – men kom ihåg:
det är aldrig chefens målbilder som skapar resultat, det är medarbetarnas!
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis den allra senaste: ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Photo by Echo Grid: https://unsplash.com/collections/479365/geometry?photo=uyth4HSgChM