Det finns mängder av exempel där chefer inte ser, inte vill se, eller kanske inte vågar se, sina egna brister och det blir deras största brist i ledarskapet.
De gör sig blinda och döva för obekväm information och kritik. De öppnar inte för möjligheten att lära nytt utan håller fast vid sina egna tankar om var skåpet ska stå. Och istället för att visa sin osäkerhet bestämmer sig många chefer för att ”markera” sin position. De försvarar sitt eget ledarskap, de håller fast vid sina idéer, vägrar sänka garden och lyssna till andra och resultatet blir en stressig, otrygg miljö för alla. Chefer runtomkring tappar lusten och kanske till och med säger upp sig, vilket förstärker otryggheten ytterligare och den onda spiralen bara fortsätter.
En enda liten pudel hade kunnat förändra detta. Ett enda litet erkännande – ”Sorry, jag tänkte tokigt” – skulle ha kunnat ändra hela situationen.
Men blir man inte ifrågasatt som ledare om man visar att man har fel? Det kan faktiskt vara precis tvärtom – ett erkännande kan ge ledarskapet en ännu starkare grund. Människor vill nämligen inte ha ledare som är omänskligt perfekta, de vill snarare ha bevis på ledarens mänsklighet.
Det största hindret till utveckling – av individerna, gruppen, avdelningen, divisionen eller hela företaget – är ofta ledarnas tendens att förneka behovet av förnyelse, inte minst av sig själva. Hur öppen är du själv för nya, och framför allt för andras idéer? Tänk efter, och känn efter! Du kanske innerst inne vet att du gjort ett dåligt ledarjobb, att du har kört över människor med dina beslut, att du varit för prestigefylld och lagt skulden för misslyckanden på andra istället för att själv ta på dig ansvaret. Om du fortsätter med den hållningen så minskar tilliten och förtroendet för dig som ledare. Men om du istället ”blottar” dig och erkänner att du gjort eller tänkt fel, så blir du i allmänhet förlåten. Ditt erkännande om att du har haft fel är nämligen ett erkännande av att någon annan haft rätt – och erkänsla är en sällsynt kraftfull drivmotor.
Slutsats: den mänskliga faktorn är en faktor att räkna med i ledarskapet.
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis den senaste: ”Empatieffekten” med underrubriken ”om människor ska intressera sig för jobbet måste chefen intressera sig för människor”. Du kan provläsa mina böcker här: http://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Läs mer här https://tommylundberg.se/forelasningar/ och kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Photo: Simon Infanger @ unsplash.com