Man kan lätt tro att vi skrattar åt skämt och roliga historier, och visst händer det att vi fnissar till åt någon extremt dråplig hemvideo när vi sitter ensamma hemma i tv-soffan, men undersökningar visar att vi framför allt skrattar med andra. Vi skrattar tillsammans och skrattet för oss närmare varandra.
Skrattet är egentligen ett sammanhållande kitt. Vi skrattar för att visa våra vänner att vi förstår dem, att vi håller med dem, att vi tillhör samma grupp, att vi gillar dem, ja rentav att vi älskar dem. Så när du hör mycket skratt på en arbetsplats är det en signal om att medarbetarna känner glädje, trygghet, samhörighet och gemenskap. Och när skratten tystnar … då vet du att det är något som saknas.
Två studier från Uppsala universitet från 2002 och 2011 visar att det är oerhört svårt att rynka pannan och ge ifrån sig en bister uppsyn om vi tittar på någon som ler mot oss. Ett smil från någon annan har den effekten att det undertrycker kontrollen i våra egna ansiktsmuskler och gör att också våra mungipor dras uppåt – nästan med automatik. Ett leende smittar, helt enkelt. Tänk dig vad det betyder för en arbetsplats om medarbetarna möts av leenden och glittrande ögon!
Ett leende kan vara lika stimulerande som att få
16 ooo engelska pund i kontanter!
Även ur ett helt individuellt perspektiv är skrattet intressant. Man har bevisat att ett leende stimulerar hjärnans belöningsmekanismer. Engelska forskare har funnit att ett leende kan ge samma nivå av hjärnstimulans som 2 000 chokladkakor, och att ett leende kan vara lika stimulerande som att få 16 000 engelska pund i kontanter. (Intressanta fakta att ta i beaktning inför lönesamtalen!) Sedan är ju leendet rena medicinen också: det minskar stresshormoner som kortisol och adrenalin samtidigt som det ökar endorfinerna. Och som det inte vore nog sjunker dessutom blodtrycket!
Ytterligare en upptäckt, och det här är intressant, är att smilet får oss att se bättre ut i andras ögon. En studie vid Penn State University har slagit fast att när vi ler så ser vi inte bara trevligare, artigare och mer tillmötesgående ut – vi uppfattas också som mer kompetenta. Så mycket för att se seriös ut i jobbet!
Givet detta är det lite lustigt att vi, när vi egentligen borde klä oss i leenden, väljer att bära kostym. Men det har också sin förklaring. Forskare i USA som har tittat på det här har kommit fram till att människors tankebanor påverkas i förhållande till hur formellt klädda vi är. Studien visar att kostymer får oss att känna oss mer mäktiga, och att det i sin tur får oss att tänka i större banor och inte fastna i så mycket detaljer. Eller som psykologen Abraham Rutchick från California State University, som ledde försöket, uttrycker det. ”En kostym genererar mer abstrakt tänkande och mindre konkret tänkande och förändrar därmed hur vi ser på världen.”
Slutsatsen forskarna drog är att det dagliga valet av klädsel påverkar hur vi tänker och hur vi tolkar objekt, människor och händelser. Med en kostym blir vi mer fokuserade på den stora bilden, vilket man i studien menade var förknippat med ledarförmåga. Slutsatsen att kostymen får oss att lyfta blicken må vara riktig, men att greppa den stora bilden bara en del av ledarens uppgift. En minst lika viktig del är att vara närvarande och se och förstå medarbetarnas världsbild, och då kan man ju tänka sig att kostymen faktiskt hindrar ledarförmågan!
Att ta reda på hur våra ”uniformer” påverkar oss är ett relativt nytt forskningsfält, men en del intressanta upptäckter har redan gjorts. En studie från 2012 visade till exempel det omvända sambandet, när de som ingick i försöket tog på sig en vit laboratorierock och blev mer benägna att fokusera på detaljer än på den stora bilden. Kanske det är just kombinationen som är grejen, att du klär dig i kostym ena dagen och i labbrock den andra.
Och glöm inte ”Casual Friday” – du måste visa att du är människa också!
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis den allra senaste: ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se