Har du hört talas om Amygdala? Nej, det är inte en dataspelsfigur, det är den del i våra hjärnor som beskrivs som känslocentrum. Och min känsla är att vi är på väg åt fel håll när det gäller känslan i arbetslivet.
Forskningen visar att ”psykologisk trygghet” är nyckeln till vår prestationsförmåga på jobbet. Samtidigt ser vi att otryggheten på arbetsplatserna växer. I undersökningen Jobbhälsoindex 2018 står att läsa att 600 000 svenskar någon gång varje månad känner psykiskt obehag av att gå till jobbet. Vi brottas med rädslan att göra fel, att inte duga, att inte hinna med, att hamna utanför gruppen, att bli av med jobbet …
Evolutionen har gjort människan till mästare på att identifiera hot och farligheter. Men om vi nu är så rädda, hur kan det komma sig att 75 miljoner människor plötsligt vågar prova något de aldrig tidigare provat? Du minns det säkert, hur det från ingenstans vällde ut folk i alla åldrar på gator och torg för att jaga Pokémons. Ingen hade någon instruktionsbok, och ingen var rädd för att misslyckas! Och hur kan det komma sig – i en tid när tid är vår största bristvara – att närmare 300 miljoner människor dagligen ägnar allt från minuter till timmar åt Candy Crush Saga? För den som är det minsta nyfiken på människors drivkraft borde det finnas något att lära här.
Båda dessa spel är globala succéer och framgången bygger på anpassning till användarna. I Candy Crush registreras alla data om spelarnas agerande i en gigantisk databas som används för att förstå spelarna. Ser man till exempel att antalet spelare minskar mellan två nivåer, signalerar det till spelutvecklarna att den nya banan är för svår – och då gör man den lite enklare. (Om du avancerat till en ny nivå på senare tid är det med andra ord inte säkert att du har blivit så mycket bättre. Men det känns så – tack vare att spelutvecklarna anpassat utmaningen till din förmåga!)
Precis så borde modernt ledarskap se ut: Vi borde ge medarbetarna lagom stora utmaningar, så att de känner att de utvecklas och kommer vidare. Och vi borde, med dataspelslogiken, ge dem tryggheten i att ett misstag inte är ett misslyckande, bara ett skäl att försöka igen.
En tankeväckande jämförelse är också arbetslivets ständiga fokus på resultat. För vem vann Pokémon Go? Vem är bäst i Candy Crush Saga? I dataspelsvärlden handlar det sällan om att ”vinna alltihop” – det handlar om att ”vinna över sig själv”.
Så ett tips från Amygdala till dig som är chef och vill ha engagerade medarbetare: fokusera inte på resultaten. Fokusera på individernas utveckling och på den psykologiska tryggheten! Då kommer resultaten.
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarengagemang kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis den allra senaste – ”Empatieffekten” – med underrubriken ”om människor ska intressera sig för jobbet måste chefen intressera sig för människor”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Om ditt företag eller organisation vill ha inspiration kring ledarskap och medarbetarskap kan du också boka mig som föreläsare. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Foto: Unsplash.com