För några år sedan satte jag mig ner tillsammans med min fru för att se den hyllade tv-serien ”Vita huset”. Vi hade ett par semesterveckor mitt i vintern och hade laddat resväskan med de första två säsongerna på dvd. Det är tveklöst en mycket välgjord tv-serie, med fantastiska karaktärer. Men det som slog mig mest och omedelbarast var att de hela tiden springer! Beslut tas i flygande äng, mellan skrivbord, i korridorer, på väg in i ett möte eller på väg ut från ett annat, på språng till flyg och taxibilar … Och vi älskar verkligen att odla myten om den upptagna människan som den framgångsrika människan.
Men det är ju en helt galen bild, helt missledande faktiskt, för vi är verkligen inte särskilt bra på att tänka när vi har fullt upp med att navigera mellan skrivbord och kontorsstolar. Eller rättare sagt, vi har svårt att tänka invecklade tankar. Om man vill befria tanken och måla upp tankebilder med stora intuitiva, kreativa penseldrag kan det vara oerhört skönt att vara i rörelse. En promenad – eller som i mitt eget fall, en joggingrunda – hjälper ofta som frigörande tankemedicin. Men ska jag lösa ett svårare problem, analysera och dra kvalificerade slutsatser, då duger det inte att ränna runt med andan i halsen.
Finns det tid på ditt företag att ”stanna upp och räkna ut”, eller håller ni ett för högt tempo för att tänka mer avancerade tankar? Om du som chef har svårt att få gehör för din egen tanketid, ta med din chef eller styrelseordförande på en rask promenad och be honom räkna ut 65 × 312. Han kommer garanterat att stanna upp – den typ av hjärnaktivitet som krävs för ett sådant tankearbete kräver nämligen koncentration.
I boken ”Tänka, snabbt och långsamt” berättar Daniel Kahneman om det han kallar System 1, den intuitiva hjärnan, och System 2, den analyserande hjärnan. (Jag rekommenderar dig för övrigt att läsa den uppmärksammade boken om du inte redan har gjort det.) Kahneman menar att en av huvuduppgifterna för System 2 är att ”övervaka och kontrollera de tankar och handlingar som föreslås av System 1”.
Vi har alltså ett ”äkta par” mellan axlarna, där den ena är snabb, intuitiv och kreativ och den andra lite mer försiktig, eftertänksam, analytisk och noggrann. Det är ingen dum kombination. Kahneman ger också ett exempel på hur de olika systemen fungerar i form av en enkel (till synes) tankenöt: Ett slagträ och en boll kostar 110 kronor. Slagträet kostar 100 kronor mer än bollen. Hur mycket kostar bollen?Om du tänker som de flesta av oss, dyker ett svar ganska snabbt upp i din hjärna: 10 kronor. Utmärkande för den här tankenöten är att den lockar fram ett intuitivt svar som känns rätt, men som är fel. Om slagträet kostar 100 kronor mer än bollen, och priset på bollen är 10 kronor, blir den totala kostnaden 120 kronor! Det rätta svaret är att bollen kostar 5 kronor.
Det är så här våra hjärnor gärna gör. De tar det snabba, intuitiva, enkla svaret och väljer den väg som ger minsta möjliga motstånd. Du och jag är inte ensamma om det här beteendet. Man körde den här tankenöten på tusentals universitetsstuderande vid Harvard, MIT och Princeton och över 50 procent (!) av eleverna gav det snabba, intuitiva – men felaktiga – svaret. Man skulle kunna konstatera att vi, med utgångspunkt från hur den mänskliga hjärnan arbetar, ofta bygger upp och bygger in ett systemfel i våra organisationer med snabbhet som ett värde i sig. Men snabbhet är inget eftersträvansvärt (om du inte tävlar i löpning) – det är effektivitet som är intressant.
Jag med min bakgrund i kommunikationsbranschen hyllar verkligen det intuitiva och associativa tänkandet – det är nödvändigt för kreativitet och nyskapande att våga ta en tanke och låta den löpa hela vägen ut, utan att analysera för mycket. Men, jag har också sett hur miljontals kampanjkronor spenderas på intuitiva tankar som helt enkelt inte fungerar. Och jag tycker mig se allt fler exempel på System 1-beslut i näringslivet.
Hur ser det ut på din arbetsplats? Har ni en arbetsmiljö som uppmuntrar och stöttar medarbetarna att använda sitt aktiva intellekt? Eller skapar ni, genom att uppmuntra bråttomarbete och belöna snabbhet, en miljö som lägger grunden till intuitiva, felaktiga beslut?
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis den allra senaste: ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Photo: Jesse Orrico on Unsplash.com