Våra hjärnor är fantastiska – de kan räkna ut och begripa, de kan fantisera och hitta på, de kan planera för framtiden och samtidigt ta med sig historien. De kan till och med sätta sig in i hur en annan människa tänker.
Om man ska göra en enkel beskrivning av hur hjärnan jobbar så kan man säga att den tänker i bilder. Sedan omvandlar den bilderna till ett språk för att vi ska kunna kommunicera med andra människor. Men där – just i överföringen av bilder till ord – har vi med vår språkliga begåvning satt ett litet krokben för oss själva. Det finns nämligen ett ord som inte är kompatibelt med bildhjärnan och det är just ordet inte.
Tänk efter! Visst är det knepigt att göra en bild av ”inte hoppa”, ”inte leka”, ”inte tänka”. Och du vet hur det är när man befinner sig i en situation där man för allt i världen inte får skratta och man säger till sig själv: ”du får inte börja skratta… inte skratta nu… absolut inte skratta…” Och vad händer?
Det här språkliga misstaget såg man också mycket av i början av 2000-talet när alla IT-företag skulle berätta vad de egentligen pysslade med. Eftersom det var en helt ny bransch, som inte så många förstod sig på, så använde de flesta sig av en ”inte-förklaring”. Vi är inte ett konsultföretag, vi är inte traditionella programutvecklare… ja, du märker ju vad som händer i huvudet. Orden som blir kvar i hjärnan är konsultföretag och traditionella programutvecklare.
Det här är värt att tänka på när du kommunicerar med dina kollegor och kamrater – försök formulera dig i positiva meningar. Försök förmedla de känslor, tankar, värderingar som är viktiga för dig. Försök uttrycka vad du vill ha, i stället för motsatsen. Det är en himla skillnad på att säga ”jag vill inte att vi ser ner på varandra” och att säga ”jag vill att vi bemöter varandra med respekt”.
Inte sant?
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis medarbetarboken ”Skulle du vilja jobba med dig?” eller den allra senaste, ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se