Många chefer blir beskyllda för att vara konflikträdda. Är det ett problem? Nja, egentligen behöver det inte vara det. Att man vill undvika konflikter är inte negativt, däremot är det negativt om man skyr dem när de väl uppstår. För det gör de, förr eller senare.
I schimpansernas värld är det väldigt tydligt att konflikter måste lösas – om gruppen inte är i harmoni så funkar det inte. När flocken är trygg och harmonisk så syns och hörs det tydligt. Schimpanserna skuttar omkring och gör miner åt varandra, de buffas och knuffas, drar i varandra, leker kull och låter nästan som om de skrattar. Det finns en tydlig ordning och alla vet var de har varandra. Men om någon har kommit på tanken att ändra lite på spelreglerna (kanske för att själv klättra några snäpp i hierarkin) blir det annat ljud i skällan. Då slutar de leka och busa och ett spänt allvar lägger sig över församlingen. Flocken blir mycket tystare och många av de enskilda individerna ser allvarligt bekymrade ut.
Ett säkert tecken på att de inte känner sig helt tillfreds är att de kliar sig i huvudet. Ju mer osäkerhet kring situationen desto mer kliande – ända till ordningen är återställd. Därför kan man se att ledarna i en schimpansflock alltid går in och löser upp en konflikt.
Men kom ihåg att det är skillnad på att lösa upp och att lösa konflikten. Schimpansledarna gör i allmänhet ett opartiskt ingripande. De går emellan och markerar (inte sällan med ett ganska våldsamt agerande) att ”så har kan vi banne mig inte ha det och nu är det ni som är så goda och löser det här!” Men, och det här är viktigt, ledaren tar sällan eller aldrig ställning för någon enskild individ. Om han någon gång skulle göra det så är det för den svagare parten – aldrig för att det är någon gammal kompis som han gått på Handels med eller spelar tennis med på torsdagarna.
För gruppens bästa måste man hitta ett sätt att komma över bråket och gå vidare i tillvaron för att kunna överleva på savannen. Tror du att det är annorlunda i näringslivet?
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarengagemang kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis ”Ledarskap på Apstadiet – evolution för chefer och ledare”. Vill du komma lite längre i din evolution kan du läsa ”Motivationskoden” eller min allra senaste bok ”Empatieffekten” som båda tar utgångspunkt i att vi människor faktiskt inte är så mycket mer än apor med smartphones : ) Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Om ditt företag eller organisation vill ha inspiration kring ledarskap och medarbetarengagemang kan du boka mig som föreläsare. https://tommylundberg.se/forelasningar/ Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se