Hur ofta har du inte hört ordet implementeras i jobbkorridorerna? Enligt synonymer.se betyder det att införa, genomföra, förverkliga och realisera, och oftast handlar det tyvärr om att någon har kommit på något och att de förväntar sig att några andra ska realisera det. Du vet hur de brukar vara: en ledningsgrupp på 5-10 personer har arbetat i månader med att ta fram en ny affärsstrategi, en ny vision, nya arbetsmetoder, en ny organisationsstruktur eller en ekonomisk målbild som ska slå aktieägarna med häpnad. Man har hittat på en idé som man sedan ska försöka få med sig de andra på, eller som det heter på managementsvenska – som ska ”implementeras” i organisationen.
Sedan ställer man till med ett informationsmöte, eller i bästa fall en ”kickoff” under lite festligare former. Den leende ledningen briljerar med Powerpoint-bilder, grafer, organisationsscheman, trendanalyser och lönsamhetskalkyler och lyssnarna förväntas bli lika entusiastiska som pratarna. Men det är sällan dessa förväntningar infrias. Varför?
Jo, för att det här är ett av de sämsta (och tyvärr vanligaste) sätten att sjösätta stora och viktiga frågor i företaget. Man börjar helt enkelt i fel ände. Man missar helt möjligheten för medarbetarna att känna helhet, delaktighet och meningsfullhet – vilket är tre av de viktigaste nycklarna till motivation.
Men det finns ett alternativ till att implementera idéer, och det är att plantera dem.
Presentera inte hela strategin, hela visionen, hela värdegrunden eller hela tanken när allt är klappat och klart. ”Plantera” istället idén och låt den få rötter och växa fram bland medarbetarna. Låt medarbetarna få vara med och prata om idén, känna på den, vrida och vända på den, se den med ”sina ögon” och utveckla den med sina kunskaper, erfarenheter och insikter.
Det är faktiskt helt korkat att ledningen bestämmer att ”vi ska bli bättre på det här och vi ska göra det på det här viset”. Det må vara ledningens uppgift att analysera och komma fram till vad organisationen behöver bli bättre på, men hur det ska göras måste medarbetarna få vara med och avgöra! Vi människor vill inte att någon talar om för oss vad eller hur vi ska göra, vi vill att någon frågar oss! Eller annorlunda uttryckt: Vi vill inte bli övertalade, vi vill bli övertygade. Och övertygelse kan bara komma inifrån. Eller som den kloka Bodil Jönsson har sagt: ”Man vet inte förrän man har tänkt själv.”
Precis så är det ju: du kan höra mig säga en sanning men den blir inte din sanning förrän du själv har tänkt igenom den, accepterat den och gjort det till din sanning. Sant, eller hur?