Vem blir egentligen ledare? Finns det en idealbild som gör att vissa får ledarrollerna i samhället och på företagen? Ja, mycket pekar på det. Och faktum är att vi gärna låter oss luras lite – förmodligen beroende på vårt evolutionära ursprung.
När vi levde våra liv på savannen för några miljoner år sedan var det viktigt för oss att ha ledargestalter som kunde skydda oss mot fysiska faror. Och det verkar som att vi fortfarande tänker så! Det finns till exempel undersökningar i USA som visar att cheferna för de största företagen också är de största männen – betydligt över genomsnittet i längd. Och vad kan det betyda, annat än att vi kopplar ihop – eller snarare blandar ihop – ledaregenskaper med fysisk storlek och styrka?
I schimpanssamhällen ser man ofta att ledarhannarna är de största och starkaste i flocken – men inte alltid! Det finns exempel på hannar som fått ledarrollen helt enkelt för att de är gillade av gruppen. I nationalparken Gombe i Tanzania blev den lille schimpanshannen Wilkie i slutet av 80-talet högst i rang i schimpansflocken. Efter en ganska lång historia av stora, stereotypiska Alfa-hannar i ledningen, lyckades Wilkie, mot alla odds, ta sig ända upp i toppen av hierarkin. Han gjorde inte sin karriärklättring genom att slåss och domdera – det hade han liksom inte förutsättningarna för – utan genom att vara så snäll och hygglig som möjligt.
Schimpanser visar sin omsorg och omtanke genom att putsa varandra, och just detta ägnade sig Wilkie åt dag ut och dag in. Han putsade de andra flockmedlemmarna oavbrutet och till slut hade han så goda relationer med alla att de ansåg att han var den värdige ledaren. Han tog sig alltså till toppen genom snällhet och omtänksamhet och genom att fokusera på gruppmedlemmarnas, inte sitt eget, bästa.
Det man inte har i överarmarna får man ha i huvudet, som Wilkie skulle ha sagt om han hade kunnat prata.
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis ”Ledarskap på Apstadiet – evolution för chefer och ledare”. Den nominerades till Året HR-bok redan 2010 men fick under förra året nytt liv i en pocketupplaga utgiven av Roos&Tegner förlag. Vill du komma lite längre i din evolutionen kan du läsa ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humnanagement” – en bok som tar utgångspunkt i insikten att vi människor faktiskt inte är så mycket mer än apor med smartphones : ) Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Om ditt företag eller organisation vill ha inspiration kring ledarskap och medarbetarskap kan du också boka mig som föreläsare. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se