Det är av misstagen man lär sig, heter det. Om den sanningen ska gälla även på jobbet så förutsätter det en arbetsmiljö där det är tillåtet att misslyckas. Då kan man till och med lära av andras misstag.
Ett öppet klimat, där missarna inte bara tolereras utan också blir en del av företagets historia, gör att man slipper trampa i samma klaver två gånger. En skön insikt är också att när man berättar om sina misslyckanden så minskar de i betydelse. Det är när man har dem i huvudet som de tenderar att växa sig stora och förfärliga, men när man får ut dem ur munnen så visar de sig oftast vara rätt små och ofarliga. Faktum är att de många gånger omvandlas till skratt när de väl kommer ut i friska luften.
Så om ditt misslyckande kan bli ett skratt för hela gruppen och på samma gång bli ett lärande exempel för både dig och dina arbetskamrater – vad är det då som hindrar dig att berätta om misstag du gjort? Jo, det faktum att du är människa. Forskningen visar att vi människor är otroligt rädda för att avslöja våra tillkortakommanden, och det gör oss sämre på samarbete än vad vi skulle behöva vara. Kanske beror rädslan på att vi inte kan skilja på misslyckande och misslyckad. Att du misslyckas med något innebär just bara att du misslyckades med uppgiften – inte att du är misslyckad!
Men, det finns två trösterika saker i detta: För det första att du inte är ensam om att blanda ihop misslyckas och misslyckad – av alla misstag vi människor gör så är det ett av de vanligaste. Den andra trösten är att det ganska enkelt går att förändra attityden i gruppen, genom att öppna munnen. Idealet vore förstås om din chef började berätta om sina misstag (för tro mig; han eller hon gör dem hela tiden). Men kanske han eller hon också behöver en liten knuff i rätt riktning, så då får väl du bli pionjär då. För det största misstag vi kan göra är att inte våga göra dem.
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis medarbetarboken ”Skulle du vilja jobba med dig?” eller ledarskapsboken, ”Empatieffekten”. Du kan provläsa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till D din organisation: https://tommylundberg.se/forelasningar/ Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se