I den mänskliga hjärnan sker överföringen av information mellan hjärncellerna via synapser – de olika cellerna står inte i direkt kontakt med varandra, utan det finns ett litet mellanrum mellan dem, och överföringen av signaler från den ena cellen till den andra sker i de här mellanrummen. Precis så är det i den kollektiva hjärnan också – det är i mellanrummen det sker. Det är när människor möts – kring en målbild, en idé, en tanke, en fråga – som det avgörs hur effektivt vi ska samarbeta.
Här har vi alla en tendens att utgå från vår egen världsbild, våra egna erfarenheter och upplevelser – vi skapar så att säga vår egen logik av den information vi har tillgänglig. Det innebär att alla i gruppen står där med var sin uppfattning om verkligheten, och frågan är hur vi möter och bemöter varandra i det här mentala spänningsfältet. Det är ju inte ovanligt att vi antar en försvarsställning, och med näbbar och klor försvarar vår egen bild av vad som borde göras och varför, vilket ju knappast leder till någon samsyn. Men tänk om det inte är precis så som jag har tänkt mig? Tänk om jag har lite rätt och hon också har lite rätt? Tänk om det finns en verklighet någonstans mittemellan? Och tänk om vi kunde hålla oss öppna och faktiskt ta in andras tankar, åsikter och insikter?
Det är när vi är öppna för det här som vi börjar skapa en lärande organisation – dels görs kunskap tillgänglig för allt fler individer, dels utvecklar vi vår egen förmåga att samarbeta. Det är just i dessa mentala mellanrum som idékraften gömmer sig. Det första intrycket kan vara att det handlar om motsättningar mellan människor med olika åsikter, men om vi kan ta vara på den energi som finns där och rikta den åt samma håll, då har vi plötsligt frigjort en kraft som kan användas för att utveckla både människorna och företaget.
Kanske är det så att våra organisationsscheman står i vägen för oss. I stället för att fokusera på möjligheterna stirrar vi på de titlar, avdelningar, ansvarsområden och arbetsbeskrivningar som finns på papperet och spekulerar i om han verkligen ska ge order till henne, om hon verkligen borde vara den som tar hand om det här och så vidare. Stuprörsorganisationerna får många gånger energin att rinna rakt ner i backen i stället för att ledas som en kraft genom organisationen. Det här är inte alldeles enkelt att komma åt, men genom att göra oss medvetna om hur vi möts, och reflektera och samtala kring det, kan vi utveckla kapaciteten.
Det är i mellanrummen vi utvecklas!
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Photo: Samuel Zeller on Unsplash.com