Det kan det förstås vara, men det behöver inte. Och det är ett faktum att ju bättre man lär känna varandra i en arbetsgrupp, desto bättre blir förutsättningarna för samarbetet. I Gallups årliga undersökningar av medarbetarengagemang visar det sig att den som har en bästa kompis på jobbet har 43% högre sannolikhet för att ha fått uppmuntran eller erkännande för sitt arbete den senaste veckan. Och vem vill inte ha det?
Hur väl känner du dina arbetskamrater? Vet du vad deras barn heter? Vet du vad de gör på fritiden? Vet du vilken musik de lyssnar på, vilka filmer de gillar, vilka böcker de läst? Många gånger visar det sig att när man öppnar upp och berättar lite om sitt ”rätta jag” så hittar man gemensamma nämnare även med människor som man trodde att man inte hade något som helst gemensamt med. Och plötsligt ser man likheterna före olikheterna.
En annan definition av arbetskamrat är att vara kamrat med sitt arbete. Att acceptera att jobbet inte alltid, varje sekund, varje dag, är sådär fantastiskt roligt som man kanske kunde önska. Vi har dessutom en förmåga att vänja oss vid saker och ting, så även det mest stimulerande arbete kan bli lite halvtrist i perioder. Då gäller det att påminna sig om de små sakerna. Om att skrivaren inte trasslar i dag, att det finns mjölk till kaffet, att dina jobbarkompisar är rätt schyssta personer och att ni ju faktiskt hade himla trevligt på firmafesten (för ni har väl firmafester?).
Men den allra viktigaste personen på jobbet att bli kompis med är dig själv. Först när man accepterar sig själv kan man acceptera andra, och först när man accepterar att andra inte är som man själv kan man börja utvecklas på allvar. Då händer det spännande saker: Idéer som du tidigare tyckte var korkade blir plötsligt intressanta. Invändningar som du tidigare inte kunde begripa blir plötsligt förståeliga. Kommentarer som du tidigare tog som personliga kan du plötsligt se som professionella. Steg för steg blir du både djupare och bredare i ditt medarbetarskap. Eller som Winston Churchill sa: ”Att förbättras är att förändras; att vara perfekt är att förändras ofta.”
Det du, kompis!
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis medarbetarboken ”Skulle du vilja jobba med dig?” Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Photo: Kelli Tungay on Unsplash.com