Enligt Svenska Akademiens Ordlista betyder älta att ”kraftfullt bearbeta” eller ”upprepat diskutera”. Att kraftfullt bearbeta en fråga låter ju bra, det innebär att man tar den på allvar och går till botten med den. Men för de flesta av oss innebär ältandet raka motsatsen: att vi inte alls går till botten med problemet. Tvärtom, vi fastnar i en tankebana utan slut. Dessutom är det så att ordet älta, precis som kritik, har en negativ grundklang. Håll med om att det är sällan man ”ältar” sina framgångar, men motgångarna målar man gärna upp för sitt inre gång på gång på gång!
”Jag är som jag är”, säger många, och menar på något sätt att allt kan skyllas på Ä som i Ärftlig. Visst, var och en av oss har fått en genetisk uppsättning som är som den är. Och vi kan alltid skylla på omständigheterna, vi har alla en miljömässig historia som bidragit till att forma oss till de individer vi är i dag. Men vi kan faktiskt förändra oss.
Det är ett fysiologiskt faktum att varje cell i våra kroppar nybildas under en sjuårsperiod. Varenda liten cell! Tänk dig, det innebär i princip att du är en helt ny människa i dag jämfört med för sju år sedan. Och ännu viktigare – det innebär att du kan vara någon annan om sju år! Inte helt och hållet förstås; din mors ögon blir du inte kvitt och din fars näsa lär du få behålla om du inte gör några kirurgiska ingrepp. Men ditt sätt att förhålla dig till saker och ting, din attityd till tillvaron, kan du faktiskt påverka utan skalpeller och implantat.
Hjärnan är en muskel och den kan tränas precis som biceps och triceps. Tänk om du skulle börja ”älta” positiva erfarenheter, upplevelser och synsätt i stället! Tänk om du skulle gå upp varje morgon och göra trettio mentala hjärnhävningar. Alltså trettio kraftfulla bearbetningar av saker som du har gjort bra och faktiskt lyckats med.
Tror du att du skulle bli mentalt starkare – eller är du som du är?
Vill du fördjupa dig i mina tankar om ledarskap och medarbetarskap kan du göra det i någon av mina böcker, exempelvis medarbetarboken ”Skulle du vilja jobba med dig?”. Eller den allra senaste: ”Motivationskoden – om modernt ledarskap och varför vi borde gå från Management till Humanagement”. Du kan provläsa och beställa mina böcker här: https://tommylundberg.se/bocker/ Du kan också boka mig som föreläsare till ditt företag eller din organisation. Kontakta mig gärna på 070-672 34 30 eller med ett mail till tommy@tommylundberg.se
Photo: Cyril Saulnier on Unsplash.